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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

 Questions Answers 

1.  What is the procedure for 

selection of auditors for 

the audit of co-operative 

societies? 

As per the provisions of Rule 29B(3) the Co-operative 

societies are grouped based on their working capital / 

turnover and based on the experience,  auditors are also 

classified and published in the departmental website address 

http://www.sahakaradarpana.kar.nic.in  The  Co-operative 

Societies according to their group have to select auditors in 

their General Body as per Section 63(2) of  Karnataka Co-

operative Societies Act. 

2.  Is the audit of all co-

operative societies to be 

conducted only by 

officers / officials of the 

department of Co-

operative Audit? and 

whether Chartered 

Accountants can conduct 

the audit?  

No, Co-operative Societies are to be audited either by the 

departmental officers / auditors or by the Chartered 

Accountants, whom the General Body of the society selects 

from the list of eligible auditors maintained and published 

by the department.   

3.  Should the Co-operative 

Societies pay the Audit 

Fee for the audit 

conducted by the 

department?  

Yes, as per the provisions of Rule 30 of Karnataka Co-

operative Societies Rules 1960 guidelines were issued by 

the department.  Please refer the following circulars 

(1) ADF/ADC/52/2012-13, dated:21-09-2013. 

(1) Government Order No.: CO/09/CLM/2007, Bangalore,  

dated:08-03-2007. 

(2) Government Order No.: CO/198/CLM/2010, Bangalore, 

dated:04-01-2011. 

4.  Should the co-operative 

societies follow the 

guidelines issued by the 

Director of Co-operative 

Audit with regard to the 

remuneration to the  

Chartered Accountants 

for having conducted 

audit. 

Yes.  The guidelines issued by Director of                             

Co-operative Audit as per Rule 30 of Karnataka                                              

Co-operative Societies Rules 1960 has to be followed. 

http://www.sahakaradarpana.kar.nic.in/


5.  Whether Scale of Audit 

Fee is fixed? 

Yes, as per the guidelines issued by the Director of       Co-

operative audit on  21-09-2013,  No.: ADF/ADC/ 52/2012-

13 

6.  Is there  any provision for 

re-audit?  If so what is the 

procedure? 

Yes.  If it appears to the State Government on an application 

by a Co-operative Society or otherwise that it is necessary 

or expedient to re-audit the accounts of a society, the state 

Government may, by an order provide for such re-audit as 

per Section 63(13) of Karnataka Co-operative Societies Act.  

7.  Who will issue the Audit 

Report? 

. 

The Auditor who conducts the audit has to issue the audit 

report as per Section 63(8) of Karnataka                         Co-

operative Societies Act. 

8.  Whom should be 

contacted for any 

clarification regarding 

audit of co-operative 

society 

Concerned District Deputy  Director of Co-operative Audit 

to be contacted for any clarification. 

9.  Is it only Co-operative 

Society should prepare 

and submit financial 

statements and other 

relevant schedule to 

audit?  

It is mandatory for all co-operative institutions to prepare 

the financial statements and the schedules and submit the 

same before the auditor within 30 days of the closure of that 

co-operative year as per section               63(7) of  Karnataka 

Co-operative Societies Act & as per Rule 29(3) of  

Karnataka Co-operative Societies Rules. 

10.  Whether audit report is to 

be given in the prescribed 

format. 

Yes.  The department of co-operative audit has prescribed 

audit report format for different types of          co-operative 

societies.  The audit report in the prescribed format along 

with schedules and certificate is to be issued by the 

concerned auditor.   

  The auditors are free to narrate all other details which are 

required to be narrated in detail. 

 

11.  Is it mandatory for the 

auditor  conducting audit 

of co-operative societies 

to follow Karnataka Co-

operative Societies Act & 

Rules 

Yes.  It is mandatory for the auditor  conducting audit of co-

operative societies to follow Karnataka                          Co-

operative Societies Act 1959 & Rules 1960,  departmental 

audit instructions, manual, circulars issued by the Director 

of Co-operative Audit/Souharda                             co-

operatives/Nabard/RBI/Government Orders and other 

related rules. 

12.  Is it mandatory for 

Chartered Accountant to 

get enlisted in the eligible 

auditors before 

conducting the audit of 

co-operative society / 

souharda co-operatives? 

Yes.  As per Section 63(1) of the Karnataka Co-operative 

Societies Act and as per Section 33(1) of Karnataka 

Souharda Co-operatives Act, the Director of Co-operative 

Audit is the authority to prepare and maintain the list of 

eligible auditors.   



 

 

 

 


